با این حال، ممکن است موقع خرید قهوه فوری از فروشگاه سردرگم شوید که تفاوتهای قهوه گلد و کلاسیک و اسپرسو چیست. هر سه این محصولات با طرز تهیه آسان و سریع (ترکیب با آب داغ) و کیفیت مناسبشان محبوبیت زیادی دارند.
قهوه گلد (Gold Coffee) نوعی قهوه فوری است که با خشکسازی یا آبگیری دانههای قهوه در کارخانه تولید میشود. به این ترتیب، پودر طلاییرنگ نسبتا دانهدرشتی به دست میآید که فاصلهاش تا قهوه خوشطعم روزانه شما فقط دو مرحله است: اضافه کردن آب جوش و هم زدن.
فرایند صنعتی تولید قهوه گلد، عطر و طعم طبیعی قهوه را حفظ میکند و نوشیدنیای با بافت سبک و طعم ملایم و متعادلتر نسبت به دیگر انواع قهوه فوری به شما میدهد.
برای مطالعه مفصلتر درباره قهوه گلد به این صفحه سر بزنید:
قهوه کلاسیک چیست؟
قهوه کلاسیک نوع دیگری از قهوه فوری است که روش تولیدش با قهوه گلد تفاوت دارد و نوشیدنی نهایی آن سنگینتر و تلختر از قهوه گلد است.
سرعت بالاتر و هزینه پایینتر فرایند تولید باعث میشود قهوه کلاسیک فوری معمولا قیمتی کمتر از قهوه گلد داشته باشد. البته کیفیت عطر و طعم آن هم به قهوه گلد نمیرسد.
اینجا از آن اسپرسو یا قهوه ریزآسیابشدهای حرف نمیزنیم که با عبور پرفشار آب داغ از میان ذرات در دستگاههای خانگی یا حرفهای، نوشیدنیای غلیظ و پرکافئین به شما تحویل میدهد. بلکه منظورمان اسپرسوی فوری است که در میان عاشقان پرمشغله قهوه غلیظ و پرکافئین ایتالیایی طرفداران فراوانی دارد.
بهتر است بعد از این مرور سریع، بیمعطلی به سراغ بررسی جزئی تفاوتهای بین قهوه گلد و کلاسیک و اسپرسو برویم.
همانطور که اشاره کردیم، قهوه گلد و قهوه کلاسیک انواعی از قهوه فوری است که در منابع مختلف ، کریستال قهوه یا پودر قهوه هم نامیده میشود.
به طور کلی، قهوه فوری (Instant Coffee) را در کارخانه با آبگیری یا خشکسازی عصاره (کنسانتره) قهوه رستشده به دست میآورند. اول دانههای تازهبرشت و آسیابشده (درشت تا متوسط) را در آب حل میکنند تا محلول قهوه تولید شود. محصول حرارتدهی این محلول، عصاره قهوه است که در مراحل بعدی آبش را میگیرند تا رطوبت نهاییاش به زیر ۵ درصد برسد. برای این کار معمولا از دو روش استفاده میشود:
برندهای مختلف برای تولید این سه نوع قهوه از گونههای عربیکا و روبوستا به صورت خالص 100 درصد یا ترکیبی و با درجه رستهای متفاوت استفاده میکنند، ولی کاربرد این موارد برای هرکدام رایجتر است:
قهوه اسپرسو فوری: روبوستا 100 درصد، برشتهکاری دارک.
تفاوتهای قهوه گلد و کلاسیک از نظر عطر، طعم و کیفیت بیشتر به روش تولید آنها برمیگردد که در بخش قبلی توضیح دادیم.
قهوه کلاسیک فوری معمولاً عطر ضعیفتری دارد ، چون عصاره قهوه برای تولید آن در فرایند خشکسازی حرارت زیادی میبیند و بخشی از ترکیبات معطر خود را از دست میدهد. برعکس، در روش خشکسازی انجمادی عطرها بهتر حفظ میشوند، بنابراین عطر و بوی قهوه گلد طبیعیتر و نزدیکتر به قهوه دمی است.
طعم قهوه گلد معمولا ملایمتر و متعادلتر است و موقع چشیدن آن شیرینی بیشتری با طعمیادهای گلی حس میکنید. در مقابل، قهوه کلاسیک فوری طعمی تلختر دارد و برای طرفداران قهوه قوی مناسبتر است.
اگر مقدار مساوی از قهوه گلد، کلاسیک و اسپرسوی فوری را با آب جوش ترکیب کنید، نوشیدنی نهایی این ویژگیها را از نظر بافت و تنواری نشان میدهد:
همانطور که اشاره کردیم، فرایند تولید قهوه کلاسیک فوری به طور کلی کمهزینهتر است. در واقع، قهوه گلد در میان انواع قهوه فوری مرغوبتر به حساب میآید و قیمت بالاتری دارد.
پس خرید قهوه فوری کلاسیک را باید به کسانی توصیه کنیم که مهمترین معیارهایشان برای انتخاب، قیمت مناسب و تهیه آسان و سریع نوشیدنی روزانه است.
یکی از تفاوتهای قهوه گلد و کلاسیک و اسپرسو میزان کافئین این سه نوع قهوه فوری پرطرفدار است. با اینکه مقدار کافئین هرنوع قهوه به عوامل مختلفی بستگی دارد، به طور کلی میتوان گفت که اسپرسو کافئینی بیشتر از قهوه گلد و قهوه کلاسیک دارد، اما در مقایسه گلد و کلاسیک از این نظر بدون توجه به مشخصات محصول برندهای مختلف به نتیجه چندان دقیقی نمیرسیم.
برای مرور سریعتر و راحتتر، میتوانید تفاوتهای قهوه گلد و کلاسیک فوری و اسپرسو را در جدول زیر بررسی کنید:
قهوه اسپرسوی فوری | قهوه کلاسیک فوری | قهوه گلد | ویژگی ها | |
هر دو روش خشکسازی، عمدتا خشکسازی پاششی | خشکسازی پاششی (Spray-drying) | خشکسازی انجمادی (Freeze-drying) | روش تولید | |
پودر دانهریز تیره | پودر دانهریز | گرانولهای درشت طلایی-قهوهای | ظاهر محصول | |
تلخ، قوی و غنی با عطر شدید | طعم تلختر و قویتر، عطر کمتر | طعم ملایم و متعادل، عطر زیاد | طعم و عطر | |
غلیظ، قهوهای خیلی تیره (بدون کرمای زیاد) | سنگین و قهوهای | سبک و طلاییرنگ | بافت/تنواری نوشیدنی | |
زیاد | متوسط -زیاد | متوسط | میزان کافئین | |
بسیار سریع (ترکیب با آب داغ) | بسیار سریع (ترکیب با آب داغ) | بسیار سریع (ترکیب با آب داغ) | سرعت آمادهسازی | |
با توجه به بررسی جامع تفاوتهای قهوه گلد و کلاسیک و اسپرسو در این مطلب میتوانید بهترین نوع قهوه فوری را متناسب با ذائقه و نوع کاربردتان انتخاب کنید؛ اگر نوشیدنی روزانهتان را با عطر و طعمی نزدیک به قهوه دمی طبیعی اما سبک و ملایم میخواهید، قهوه گلد گزینه مناسب شما است. در صورتی که مسئله قیمت برایتان مطرح است و قهوه را تلختر و قویتر میپسندید به سراغ قهوه فوری کلاسیک بروید. و اما عاشقان قهوه سنگین و پرانرژی در این میان راهی بهتر از اسپرسوی فوری ندارند که البته جایگزین سریعی برای تهیه نوشیدنیهای ترکیبی از جمله کاپوچینو و لاته هم به حساب میآید.